„Скопје памти: 55 години од скопскиот земјотрес“, концептуален натпревар

posted in: Uncategorized | 0

На 28.10.2018 со почеток во 11 часот, во СУГС „Никола Карев“ во Скопје, се одржа концептуален натпревар за средношколци во организација на ЗИРМ и Град Скопје. Натпреварот беше посветен на одбележувањето 55 години од катастрофалниот земјотрес кој го погоди Скопје во 1963 година. Целта на натпреварот беше да се надминат фактографските знаења и на вакви теми учениците да имаат можност историските познавања да ги претстават низ своја идеја-концепт од аспект на локалната историја, семејната историја, литаратурно, епистоларно и корисејќи ги алатките на современата методика историографија. Под менторство на своите наставници, на натпреварот учевство зедоа 14 ученици од средните училишта на Град Скопје.

Во креативна и отворена атмосфера, пред комисијата на ЗИРМ беа претсавени презентациите и беа разменати идеи и контакти за понатамошна соработка.

Доделувањето на наградите ќе биде на 3. ноември од 11 часот во просториите на Институтот за национална историја. По тој повод ќе биде одржано пригодно предавање од страна на професори од ИНИ, а ќе бидат врачени награди и благодарници на учесниците.

Одржувањето на овие настани и натпреварот е дел од проектот на ЗИРМ „Скопје памети: 55 години од скопскиот земјотрс“ кој е поддржан од Град Скопје.

Comments are closed.