Новости

Регионални и државен натпревар по Историја 2024 година

Почитувани ученици и професори, Здружението на историчари на Република Македонија согласно Статутот на Здружението и Календарот за организирање на натпревари по историја за 2024 година на 13.04.2024 година го реализираше општинскиот натпревар, по... READ MORE

Предавање на д-р Бојана Радовановиќ од Универзитетот во Виена / Радбоуд Универзитет, Најмеген

Имаме особено задоволство да Ве поканиме на предавањето на д-р Бојана Радовановиќ од Универзитетот во Виена / Радбоуд Универзитет, Најмеген, насловено „Medieval Macedonia and its Medial Role in the History of Balkan Bogomilism: Center and Crossroad... READ MORE

Истражи ја Скопска Црна Гора

Во текот на месец јули (15-20) се одржа летната школа во организација на ЗИРМ како дел од проектот „Истражи ја Скопска Црна Гора“. Како резултат од истата произлегоа, т.е. беше изработена мапа за... READ MORE

Доделени наградите за „Скопје памти: 55 години од скопскиот земјотрес“ – концептуален натпревар на ЗИРМ

На ден 3.11.2018 година (сабота) се одржа вториот дел од проeктот „Скопје памти: 55 години од Скопскиот земјотрес“ во организација на Здружението на историчарите на Република Македонија (ЗИРМ), Скопје и соработка на Град... READ MORE