Резултати од државниот натпревар по историја

posted in: Настани | 0

Со голема радост Ве известуваме дека на 18.5.2024 г. успешно се реализираше државниот натпревар за средно образование во организација на Здружението на историчари на Република Македонија! Особено е задоволството што по повеќе од една декада отсутност, натпреварот беше обновен за … Continued

Агенда за натпреварот по историја за средно образование организиран од ЗИРМ

posted in: Настани | 0

Почитувани и драги наставници и ученици, Здружението на историчари на Република Македонија согласно Статутот на Здружението иКалендарот за организирање на натпревари по историја за 2024 година на 18.05.2024 годинаќе го организира државниот натпревар по историја за учениците од средните училишта. … Continued

Оддржани регионалните натпревари по историја, листа на пласирани ученици на држаниот натпревар

posted in: Настани | 0

Почитувани ученици и професори, Здружението на историчари на Република Македонија согласно Статутот на Здружението и Календарот за организирање на натпревари по историја за 2024 година на 13.04.2024 година го реализираше општинскиот натпревар, на 27.04.2024 година го реализираше регионален натпревар, додека … Continued

Регионални и државен натпревар по Историја 2024 година

posted in: Настани | 0

Почитувани ученици и професори, Здружението на историчари на Република Македонија согласно Статутот на Здружението и Календарот за организирање на натпревари по историја за 2024 година на 13.04.2024 година го реализираше општинскиот натпревар, по што во следниот период ќе бидат организирани: … Continued

Предавање на д-р Бојана Радовановиќ од Универзитетот во Виена / Радбоуд Универзитет, Најмеген

posted in: Настани | 0

Имаме особено задоволство да Ве поканиме на предавањето на д-р Бојана Радовановиќ од Универзитетот во Виена / Радбоуд Универзитет, Најмеген, насловено „Medieval Macedonia and its Medial Role in the History of Balkan Bogomilism: Center and Crossroad of Literacy, Orthodoxy and Heterodoxy”, кое во … Continued

Истражи ја Скопска Црна Гора

posted in: Настани | 0

Во текот на месец јули (15-20) се одржа летната школа во организација на ЗИРМ како дел од проектот „Истражи ја Скопска Црна Гора“. Како резултат од истата произлегоа, т.е. беше изработена мапа за културните знаменитости на овој Скопски регион, со … Continued

Доделени наградите за „Скопје памти: 55 години од скопскиот земјотрес“ – концептуален натпревар на ЗИРМ

posted in: Настани | 0

На ден 3.11.2018 година (сабота) се одржа вториот дел од проeктот „Скопје памти: 55 години од Скопскиот земјотрес“ во организација на Здружението на историчарите на Република Македонија (ЗИРМ), Скопје и соработка на Град Скопје. Настанот се реализира во просториите на … Continued

Обои ја Скопска Црна Гора

posted in: Настани | 0

Здружението на историчарите на Република Македонија, Скопје, во соработка со Град Скопје во изминатиов период го реализираа проектот „Обои ја Скопска Црна Гора“. Целта на овој проект беше да ги претстави подзаборавените делови на градот Скопје кои туристички имаат многу … Continued

„Скопје памти: 55 години од скопскиот земјотрес“, концептуален натпревар

posted in: Uncategorized | 0

На 28.10.2018 со почеток во 11 часот, во СУГС „Никола Карев“ во Скопје, се одржа концептуален натпревар за средношколци во организација на ЗИРМ и Град Скопје. Натпреварот беше посветен на одбележувањето 55 години од катастрофалниот земјотрес кој го погоди Скопје … Continued

Се одржа настанот на ЗИРМ „Современата македонска исориографија и агората“

posted in: Настани | 0

На 6. октомври 2018, својата ревитализација како и почетокот на активностите од академската есен, ЗИРМ ги одбележа преку одржувањето на настанот „Современата македонска историографија и агората“. Настанот помина во светлото на отвореност и апропријација на институционалниот академски и образовен простор … Continued