Оддржани регионалните натпревари по историја, листа на пласирани ученици на држаниот натпревар

posted in: Настани | 0

Почитувани ученици и професори,

Здружението на историчари на Република Македонија согласно Статутот на Здружението и Календарот за организирање на натпревари по историја за 2024 година на 13.04.2024 година го реализираше општинскиот натпревар, на 27.04.2024 година го реализираше регионален натпревар, додека на 18.05.2024 година ќе го организира државниот натпревар по историја за учениците од средните училишта.

Од есеите пристигнати во предвидениот рок, согласно поставените критериуми на државниот натпревар по историја, организиран од Здружението на историчари на Република Македонија, се пласираа следните ученици:

 1. Андреа Димитровска, СОУ „Методи Митевски- Брицо“ Делчево
 2. Ева Ивановска, СОУ,, Методи Митевски Брицо” Делчево
 3. Анастасија Зафировска, СГГУ ГС „Здравко Цветковски“ – Скопје
 4. Стефанија Димишковска, СУГС Гимназија ,,Панче Арсовски” – Скопје
 5. Мила Савиќ, СУГС Гимназија ,,Панче Арсовски” – Скопје
 6. Теона Цикарска, ОСУ „Ацо Русковски“ – Берово
 7. Лилјана Ајтовска, ОСУ „Ацо Русковски“ – Берово
 8. Давид Младенов, ПСУ „Алгоритам“
 9. Роберто Арсовски, СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип
 10. Бојан Митевски, СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип
 11. Јосиф Зоев, СОУ „Богданци“ – Богданци
 12. Ева Лозаноска, СОУ ,,Св.Наум Охридски” – Македонски Брод
 13. Теодора Трпоска, СОЕУ ,,Јане Сандански”-Битола
 14. Огнен Наумоски, ПСУ “ Јахја Кемал”-Скопје
 15. Ема Дупљак, ПСУ “ Јахја Кемал”-Скопје
 16. Даниел Тренчески, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 17. Ема Димовска, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 18. Дениција Илиевска, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 19. Јована Попоска, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 20. Андреа Саздова, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 21. Павел Монев, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 22. Сара Китановска, СОУГ„Кирил Пејчиновиќ“ – Тетово
 23. Лина Спировска, СОУГ ,,Кирил Пејчиновиќ”-Тетово
 24. Михајло Кралев, СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип
 25. Стефан Донев, СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип
 26. Петар Пирганоски, ПСУ”Јахја Кемал”-Скопје
 27. Дуња Бачиќ, ОСУ Гимназија „Св.Климент Охридски“-Охрид
 28. Мартина Оклевска, СОУГ„Кирил Пејчиновиќ”-Тетово
 29. Кристијан Димовски, СОУГ„ Кирил Пејчиновиќ“-Тетово
 30. Емилија Кочоска, СОУГ„ Кирил Пејчиновиќ“- Тетово
 31. Мила Спироска, СОУГ„ Кирил Пејчиновиќ“- Тетово
 32. Никола Тодоровски, ОСУ “Ацо Русковски “ – Берово
 33. Илина Бошева, ПСУ ,,Јахја Кемал‘‘ – Скопје
 34. Ивона Котескa, СОУ. ,,Наум Охридски“ –Македонски Брод
 35. Матеј Иванов, СОУ Гимназија „Славчо Стојменски“ – Штип
 36. Мери Лазовска, СОУГ ,,Кирил Пејчиновиќ”-Тетово
 37. Нина Гапковска, СУГС Гимназија ,,Панче Арсовски’’- Скопје
 38. Бојан Стојаноски, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 39. Марина Каневче, ОСУ ,,Св. Климент Охридски‘‘ – Охрид
 40. Инослава Стаменковска, ПСУ”Јахја Кемал ” – Скопје
 41. Нина Дукоска, ПСУ ,,Јахја Кемал‘‘ – Скопје
 42. Димитар Аспровски, СУГС “Никола Карев” – Скопје
 43. Горазд Гиговски, СУГС “Никола Карев”
 44. Максим Стојчев, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 45. Ивона Котескa, СОУ. ,,Наум Охридски“ –Македонски Брод
 46. Екатерина Атанасова, ПСУ Алгоритам Центар – Центар
 47. Ања Арсовска, ПСУ,,Јахја Кемал” – Скопје
 48. Јовица Богдановски     СОУ „Наум Наумовски – Борче“ – Крушево
 49. Матеј Костовски, СУГС Гимназија ,,Панче Арсовски” – Скопје
 50. Максим Смилков, СОУ Гимназија “Славчо Стојменски” Штип
 51. Љупчо Ќурчиски, СОУ “Ацо Русковски”-Берово
 52. Ема Лозаноска, СОУ ,,Св.Наум Охридски” – Македонски Брод
 53. Софија Енџекчева, СОУ,,Богданци“ Богданци
 54. Блаже Цурев     СОУ “Методи Митевски-Брицо”-Делчево
 55. Игор Христовски, СОУ Гимназија “Славчо Стојменски” Штип
 56. Ангела Митевска, СОУ „Цар Самоил“ Ресен
 57. Марија Димитриевска, СОУ „Коле Нехтенин“-Штип
 58. Теона Златковска, СОУ„Методи Митевски – Брицо“ Делчево
 59. Марија Велкова, ПСУ Јахја Кемал- Скопје
 60. Трипунче Блажовски    , СУГС Гимназија, Никола Карев
 61. Аврамоска Леона, СОУ „Ристе Ристески – Ричко“, Прилеп
 62. Марија Јакимова, СГГУ ГС Здравко Цветковски
 63. Ангела Велковска, СГГУ ГС Здравко Цветковски
 64. Ева Тодоровска, ОСУ„Ацо Русковски“ – Пехчево
 65. Галина Стрезоски, ПСУ Јахја Кемал- Скопје
 66. Мила Божиновска, СГГУ ГС ,,Здравко Цветковски
 67. Сунчица Мурџева, ПСУ Јахја Кемал- Скопје
 68. Клара Ќуштеревска, ПСУ Јахја Кемал- Скопје
 69. Билјана Савиќ, ПСУ Јахја Кемал- Скопје

Државниот натпревар по историја за учениците од средните училишта ќе се одржи со физичко присуство на учениците на 18.05.2024 година во 11 часот во просториите на Филозофскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (Анфитеатар III).

На натпреварот на учениците ќе им биде зададен тест на знаења во кои ќе бидат содржани прашања и задачи на тема: „АСНОМ и антифашистичкиот отпор во Македонија за време на Втората светска војна“.

Здружението на историчари на Република Македонија за државниот натпревар по историја за учениците од средните училишта, Ви ја доставува следната литература од која ќе бидат поставувани прашањата и задачите,  која заради подеднаквата достапност на сите учесници, Ви ја доставуваме и во ПДФ на следниот линк:

https://drive.google.com/file/d/1iZPnL6IO5ADvShU2sji8HaVh6TD3loif/view

Прегледувањата на зададените тестови на знаења ќе бидат направени по натпреварот, а резултатите од натпреварот ќе бидат објавени најдоцна 3 дена по натпреварот.

Ви посакуваме успешна работа и Ве очекуваме на натпреварот.

Comments are closed.