Резултати од државниот натпревар по историја

posted in: Настани | 0

Со голема радост Ве известуваме дека на 18.5.2024 г. успешно се реализираше државниот натпревар за средно образование во организација на Здружението на историчари на Република Македонија! Особено е задоволството што по повеќе од една декада отсутност, натпреварот беше обновен за учениците и професорите. Ни претставуваше чест да ги собереме на едно место вдахновените и подготвени ученици кои покажаа сериозни резултати на општинските и регионалните натпревари. Им се заблагодаруваме за учеството и им честитаме за одличните резулатати и постигања!Секако, посебна благодарност до професорите што ги поттикнаа своите ученици да се одлучат да го покажат своето знаење на овој натпревар, како и за тоа што беа нивна поткрепа и низ самиот процес! Се надеваме дека традицијата не само што ќе продолжи, туку и ќе се прошири за натпреварите од основно образование, по промената на Концепцијата и наставните програми по историја во основното образование, за што ЗИРМ се залагаше и ќе се залага.

Агенда за натпреварот по историја за средно образование организиран од ЗИРМ

posted in: Настани | 0

Почитувани и драги наставници и ученици,


Здружението на историчари на Република Македонија согласно Статутот на Здружението и
Календарот за организирање на натпревари по историја за 2024 година на 18.05.2024 година
ќе го организира државниот натпревар по историја за учениците од средните училишта. За
подобар увид во распоредот на активностите, ја објавуваме и агендата за самиот ден.
Како што и претходно беше посочено, натпреварот ќе се оддржи на Филозофски факултет во
Големиот амфитеатар (III), а на учениците ќе им биде зададен тест на знаења во кој ќе бидат
содржани прашања и задачи на тема: „АСНОМ и антифашистичкиот отпор во Македонија за
време на Втората светска војна“.


Ви посакуваме успешна работа и Ве очекуваме на натпреварот.

Оддржани регионалните натпревари по историја, листа на пласирани ученици на држаниот натпревар

posted in: Настани | 0

Почитувани ученици и професори,

Здружението на историчари на Република Македонија согласно Статутот на Здружението и Календарот за организирање на натпревари по историја за 2024 година на 13.04.2024 година го реализираше општинскиот натпревар, на 27.04.2024 година го реализираше регионален натпревар, додека на 18.05.2024 година ќе го организира државниот натпревар по историја за учениците од средните училишта.

Од есеите пристигнати во предвидениот рок, согласно поставените критериуми на државниот натпревар по историја, организиран од Здружението на историчари на Република Македонија, се пласираа следните ученици:

 1. Андреа Димитровска, СОУ „Методи Митевски- Брицо“ Делчево
 2. Ева Ивановска, СОУ,, Методи Митевски Брицо” Делчево
 3. Анастасија Зафировска, СГГУ ГС „Здравко Цветковски“ – Скопје
 4. Стефанија Димишковска, СУГС Гимназија ,,Панче Арсовски” – Скопје
 5. Мила Савиќ, СУГС Гимназија ,,Панче Арсовски” – Скопје
 6. Теона Цикарска, ОСУ „Ацо Русковски“ – Берово
 7. Лилјана Ајтовска, ОСУ „Ацо Русковски“ – Берово
 8. Давид Младенов, ПСУ „Алгоритам“
 9. Роберто Арсовски, СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип
 10. Бојан Митевски, СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип
 11. Јосиф Зоев, СОУ „Богданци“ – Богданци
 12. Ева Лозаноска, СОУ ,,Св.Наум Охридски” – Македонски Брод
 13. Теодора Трпоска, СОЕУ ,,Јане Сандански”-Битола
 14. Огнен Наумоски, ПСУ “ Јахја Кемал”-Скопје
 15. Ема Дупљак, ПСУ “ Јахја Кемал”-Скопје
 16. Даниел Тренчески, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 17. Ема Димовска, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 18. Дениција Илиевска, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 19. Јована Попоска, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 20. Андреа Саздова, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 21. Павел Монев, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 22. Сара Китановска, СОУГ„Кирил Пејчиновиќ“ – Тетово
 23. Лина Спировска, СОУГ ,,Кирил Пејчиновиќ”-Тетово
 24. Михајло Кралев, СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип
 25. Стефан Донев, СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип
 26. Петар Пирганоски, ПСУ”Јахја Кемал”-Скопје
 27. Дуња Бачиќ, ОСУ Гимназија „Св.Климент Охридски“-Охрид
 28. Мартина Оклевска, СОУГ„Кирил Пејчиновиќ”-Тетово
 29. Кристијан Димовски, СОУГ„ Кирил Пејчиновиќ“-Тетово
 30. Емилија Кочоска, СОУГ„ Кирил Пејчиновиќ“- Тетово
 31. Мила Спироска, СОУГ„ Кирил Пејчиновиќ“- Тетово
 32. Никола Тодоровски, ОСУ “Ацо Русковски “ – Берово
 33. Илина Бошева, ПСУ ,,Јахја Кемал‘‘ – Скопје
 34. Ивона Котескa, СОУ. ,,Наум Охридски“ –Македонски Брод
 35. Матеј Иванов, СОУ Гимназија „Славчо Стојменски“ – Штип
 36. Мери Лазовска, СОУГ ,,Кирил Пејчиновиќ”-Тетово
 37. Нина Гапковска, СУГС Гимназија ,,Панче Арсовски’’- Скопје
 38. Бојан Стојаноски, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 39. Марина Каневче, ОСУ ,,Св. Климент Охридски‘‘ – Охрид
 40. Инослава Стаменковска, ПСУ”Јахја Кемал ” – Скопје
 41. Нина Дукоска, ПСУ ,,Јахја Кемал‘‘ – Скопје
 42. Димитар Аспровски, СУГС “Никола Карев” – Скопје
 43. Горазд Гиговски, СУГС “Никола Карев”
 44. Максим Стојчев, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 45. Ивона Котескa, СОУ. ,,Наум Охридски“ –Македонски Брод
 46. Екатерина Атанасова, ПСУ Алгоритам Центар – Центар
 47. Ања Арсовска, ПСУ,,Јахја Кемал” – Скопје
 48. Јовица Богдановски     СОУ „Наум Наумовски – Борче“ – Крушево
 49. Матеј Костовски, СУГС Гимназија ,,Панче Арсовски” – Скопје
 50. Максим Смилков, СОУ Гимназија “Славчо Стојменски” Штип
 51. Љупчо Ќурчиски, СОУ “Ацо Русковски”-Берово
 52. Ема Лозаноска, СОУ ,,Св.Наум Охридски” – Македонски Брод
 53. Софија Енџекчева, СОУ,,Богданци“ Богданци
 54. Блаже Цурев     СОУ “Методи Митевски-Брицо”-Делчево
 55. Игор Христовски, СОУ Гимназија “Славчо Стојменски” Штип
 56. Ангела Митевска, СОУ „Цар Самоил“ Ресен
 57. Марија Димитриевска, СОУ „Коле Нехтенин“-Штип
 58. Теона Златковска, СОУ„Методи Митевски – Брицо“ Делчево
 59. Марија Велкова, ПСУ Јахја Кемал- Скопје
 60. Трипунче Блажовски    , СУГС Гимназија, Никола Карев
 61. Аврамоска Леона, СОУ „Ристе Ристески – Ричко“, Прилеп
 62. Марија Јакимова, СГГУ ГС Здравко Цветковски
 63. Ангела Велковска, СГГУ ГС Здравко Цветковски
 64. Ева Тодоровска, ОСУ„Ацо Русковски“ – Пехчево
 65. Галина Стрезоски, ПСУ Јахја Кемал- Скопје
 66. Мила Божиновска, СГГУ ГС ,,Здравко Цветковски
 67. Сунчица Мурџева, ПСУ Јахја Кемал- Скопје
 68. Клара Ќуштеревска, ПСУ Јахја Кемал- Скопје
 69. Билјана Савиќ, ПСУ Јахја Кемал- Скопје

Државниот натпревар по историја за учениците од средните училишта ќе се одржи со физичко присуство на учениците на 18.05.2024 година во 11 часот во просториите на Филозофскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (Анфитеатар III).

На натпреварот на учениците ќе им биде зададен тест на знаења во кои ќе бидат содржани прашања и задачи на тема: „АСНОМ и антифашистичкиот отпор во Македонија за време на Втората светска војна“.

Здружението на историчари на Република Македонија за државниот натпревар по историја за учениците од средните училишта, Ви ја доставува следната литература од која ќе бидат поставувани прашањата и задачите,  која заради подеднаквата достапност на сите учесници, Ви ја доставуваме и во ПДФ на следниот линк:

https://drive.google.com/file/d/1iZPnL6IO5ADvShU2sji8HaVh6TD3loif/view

Прегледувањата на зададените тестови на знаења ќе бидат направени по натпреварот, а резултатите од натпреварот ќе бидат објавени најдоцна 3 дена по натпреварот.

Ви посакуваме успешна работа и Ве очекуваме на натпреварот.

Регионални и државен натпревар по Историја 2024 година

posted in: Настани | 0

Почитувани ученици и професори,

Здружението на историчари на Република Македонија согласно Статутот на Здружението и Календарот за организирање на натпревари по историја за 2024 година на 13.04.2024 година го реализираше општинскиот натпревар, по што во следниот период ќе бидат организирани:

 • регионални натпревари на 27.04.2024 година и
 • државен натпревар на 18.05.2024 година.

Од есеите пристигнати во предвидениот рок, согласно поставените критериуми на регионалниот натпревар по историја, организиран од Здружението на историчари на Република Македонија, се пласираа следните ученици:

Поминати ученици

 1. Блаже Цурев, СОУ „Методи Митевски – Брицо“ – Делчево
 2. Теона Златковска, СОУ „Методи Митевски – Брицо“ – Делчево
 3. Анастасија Зафировска, СГГУ ГС „Здравко Цветковски“ – Скопје
 4. Марија Јакимова, СГГУ ГС „Здравко Цветковски“ – Скопје
 5. Дамјан Миленкоски, СГГУ ГС „Здравко Цветковски“ – Скопје
 6. Михаела Костадинова, (нема наведено училиште)
 7. Ален Велков, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 8. Галина Стрезоски, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 9. Даниел Тренчески, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 10. Ема Димовска, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 11. Дениција Илиевска, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 12. Јована Попоска, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 13. Андреа Саздова, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 14. Павел Монев, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 15. Дора Ристова, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 16. Билјана Савиќ, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 17. Сара Ѓорѓинска, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 18. Теона Цикарска, ОСУ „Ацо Русковски“ – Берово
 19. Давид Младенов, ПСУ „Алгоритам“ – Скопје
 20. Матеј Шамаковски, СГГУГС „Здравко Цветковски“ – Скопје
 21. Катерина Мишева, СОУ„Гошо Викентиев“-Кочани
 22. Ева Тодоровска, ОСУ „Ацо Русковски“ – Берово
 23. Сергеј Нацев, ДСУ РЦСОО „Коле Неделковски” – Велес
 24. Викторија Талевска, ДСУ РЦСОО „Коле Неделковски” – Велес
 25. Максим Смилков (нема наведено училиште).
 26. Љупчо Ќурчиски, “ОСУ “Ацо Русковски” Берово
 27. Лука Стоименовски, (нема наведено училиште)
 28. Дариа Милошеска, ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 29. Аврамоска Леона, СОУ „Ристе Ристески – Ричко“ – Прилеп
 30. Игор Христовски, СОУ„Славчо Стојменски“-Штип
 31. Ивона Котескa, СОУ ,,Св.Наум Охридски” – Македонски Брод
 32. Катерина Пенова, ДСУ РЦСОО “Коле Неделковски” Велес
 33. Јосиф Зоев, СОУ „Богданци“ – Богданци
 34. Марија Велкова-ПСУ ,,Јахја Кемал” – Скопје
 35. Бојан Стојаноски- ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 36. Илир Алији (нема наведено училиште)
 37. Ема Дупљак-ПСУ ,,Јахја Кемал’’ – Скопје
 38. Марина Каневче-ОСУ Св. Климент Охридски – Охрид
 39. Давор Пановски- ДСУ РЦСОО ,,Коле Неделковски
 40. Инослава Стаменковска- ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 41. Петар Пирганоски ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 42. Дуња Бачиќ- ОСУ Гимназија „ Св.Климент Охридски“ –Охрид
 43. Милан Зафиров- ССОУ „Димитрија Чуповски“ – Велес
 44. Ангела Јованчева (нема наведено училиште)
 45. Нина Дукоска-ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 46. Димитар Аспровски- СУГС Гимназија “Никола Карев” – Скопје
 47. Горазд Гиговски- СУГС Никола Карев
 48. Максим Стојчев- ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 49. Ангела Трпеска СЕПУГС ,,Васил Антевски -Дрен” -Скопје
 50. Илина Бошева-ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
 51. Кристина Божиновска- ОСУ.Климент Охридски, Охрид
 52. Огнен Наумоски-ПСУ „Jaxja Кемал” – Скопје
 53. Ања Арсовска-ПСУ „Jaxja Кемал” – Скопје
 54. Роберто Арсовски- СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип
 55. Бојан Митевски- СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип
 56. Марија Димитриевска- СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип
 57. Стефан Донев- СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип
 58. Михајло Кралев- СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип
 59. Кристијан Димовски-СОУГ„ Кирил Пејчиновиќ“-Тетовo
 60. Емилија Кочоска-СОУГ ,,Кирил Пејчиновиќ”-Тетово
 61. Мери Лазовска- СОУГ ,,Кирил Пејчиновиќ”-Тетово
 62. Лина Спировска- СОУГ ,,Кирил Пејчиновиќ”-Тетово
 63. Мила Спироска- СОУГ ,,Кирил Пејчиновиќ”-Тетово
 64. Мартина Оклевска-СОУГ ,,Кирил Пејчиновиќ”-Тетово
 65. Сара Китановска-СОУГ ,,Кирил Пејчиновиќ”-Тетово
 66. Софија Енџекчева- СОУ„Богданци“ – Богданци
 67. Љубиша Филипоски РЦСООУ „ МОША  ПИЈАДЕ“ – Тетово
 68. Матеј Костовски СУГС Гимназија ,,Панче Арсовски” – Скопје
 69. Нина Гапкова СУГС Панче Арсов- Скопје
 70. Стефан Берков СОУ Славчо Стојменов Штип
 71. Стефанија Димишкова СУГС Панче Арсов- Скопје
 72. Кирил Стојанов (нема наведено училиште)
 • Ева Тушевска СОУ Славчо Стојменов Штип
 • Трипунче Блажовски СУГС Никола Карев Скопје
 • Јелена Велкова, Методи Митевски- Брицо, IV-3, Делчево.
 • Андреј Стојчев ПСУ Алгоритам
 • Клара Ќуштеревска ПСУ Јахја Кемал
 • Ева Ивановска СОУ,, Методи Митевски Брицо; Делчево
 • Јовица Богдановски СОУ „Наум Наумовски – Борче“ Крушево
 • Мила Савиќ   СУГС Панче Арсов- Скопје
 • Марко Мишковски ДСУ РЦСОО “Коле Неделковски” Велес
 • Ана Марија Крчева ОСУ „Ацо Русковски“ – Берово
 • Екатерина Атанасова ПСУ Алгоритам
 • Ангела Велковска СГГУ ГС Здравко Цветковски
 • Ева Лозаноска СОУ ,,Св.Наум Охридски; – Македонски Брод
 • Ема Лозаноска СОУ ,,Св.Наум Охридски; – Македонски Брод
 • Мила Божиноска, СГГУ ГС ,,Здравко Цветковски”
 • Никола Тодоровски, ОСУ “Ацо Русковски” – Берово
 • Матеј Ангелов ДСУ РЦСОО “Коле Неделковски”
 • Андреа Димитровска СОУ „Методи Митевски- Брицо“ Делчево
 • Сунчица Мурџева     ПСУ Јахја Кемал
 • Марко Јанковски ССОУ„Коле Неделковски“-Велес
 • Ангела Митевска СОУ „Цар Самоил“-Ресен
 • Димитар Андоновски ОСУ „Ацо Русковски“-Берово
 • Лилјана Ајтовска СОУ Ацо Русковски Берово
 • Матеј Иванов (нема наведено училиште)
 • Софија Мирчевска    ПСУ Алгоритам
 • Павел Стојковски      ПСУ Алгоритам
 • Петар Василев СУГС Лазар Танев Скопје
 • Фебруарски поход     немаЛука Трајковски (нема наведено училиште)
 • Теодора Трпоска СОЕУ„Јане Сандански”-Битола

Критериуми за учество на регионалните натпревари:

Регионалните натпревари ќе се одржат on line.

За учество на регионалните натпревари потребно е ученикот да напише есеј на тема по сопствен избор, со можност да ја прошири претходно пишуваната тема со која учествувал на општинскиот натпревар, по подолу наведените критериуми и да го достави на посочената маил адреса.

Критериуми за пишување на есеј:

 • да имаат воведен, главен и завршен дел,
 • да бидат за личност или настан од историска тематика,
 • да бидат на теми од македонска национална историја,
 • од 1000 до 1500 зборови,
 • да има најмалку 5 цитирања,
 • по текстот да биде наведена користената литература,
 • да бидат пишувани во Times new roman со македонска поддршка со фонт 12,
 • да бидат испратени најдоцна до 27.04.2024 година на е-меил  адресатa: istorija.natprevar@gmail.com.
 • Во word да бидат наведени името на ученикот и училиштето.

Учество на натпреварите можат да земат сите ученици од средните училишта во Република Македонија.

Резултатите ќе бидат објавени најдоцна 3 дена по натпреварот.

Со почит,

ЗИРМ