Резултати од државниот натпревар по историја

posted in: Настани | 0

Со голема радост Ве известуваме дека на 18.5.2024 г. успешно се реализираше државниот натпревар за средно образование во организација на Здружението на историчари на Република Македонија! Особено е задоволството што по повеќе од една декада отсутност, натпреварот беше обновен за … Continued

Агенда за натпреварот по историја за средно образование организиран од ЗИРМ

posted in: Настани | 0

Почитувани и драги наставници и ученици, Здружението на историчари на Република Македонија согласно Статутот на Здружението иКалендарот за организирање на натпревари по историја за 2024 година на 18.05.2024 годинаќе го организира државниот натпревар по историја за учениците од средните училишта. … Continued

Оддржани регионалните натпревари по историја, листа на пласирани ученици на држаниот натпревар

posted in: Настани | 0

Почитувани ученици и професори, Здружението на историчари на Република Македонија согласно Статутот на Здружението и Календарот за организирање на натпревари по историја за 2024 година на 13.04.2024 година го реализираше општинскиот натпревар, на 27.04.2024 година го реализираше регионален натпревар, додека … Continued

Регионални и државен натпревар по Историја 2024 година

posted in: Настани | 0

Почитувани ученици и професори, Здружението на историчари на Република Македонија согласно Статутот на Здружението и Календарот за организирање на натпревари по историја за 2024 година на 13.04.2024 година го реализираше општинскиот натпревар, по што во следниот период ќе бидат организирани: … Continued

Предавање на д-р Бојана Радовановиќ од Универзитетот во Виена / Радбоуд Универзитет, Најмеген

posted in: Настани | 0

Имаме особено задоволство да Ве поканиме на предавањето на д-р Бојана Радовановиќ од Универзитетот во Виена / Радбоуд Универзитет, Најмеген, насловено „Medieval Macedonia and its Medial Role in the History of Balkan Bogomilism: Center and Crossroad of Literacy, Orthodoxy and Heterodoxy”, кое во … Continued

Истражи ја Скопска Црна Гора

posted in: Настани | 0

Во текот на месец јули (15-20) се одржа летната школа во организација на ЗИРМ како дел од проектот „Истражи ја Скопска Црна Гора“. Како резултат од истата произлегоа, т.е. беше изработена мапа за културните знаменитости на овој Скопски регион, со … Continued